mandag 1. oktober 2007

dokument P kvinnesyn

Platons syn på kvinner:

”De skal våke over borgerne i fellesskap enten de er i byen eller er i krig. De skal vokte sammen og jage sammen som hunder, og alltid i alle ting, så langt de klarer det, skal kvinnene gjøre det samme som mennene. Og når de gjør det, gjør de det riktig, og de krenker ikke, men besvarer det naturlige forholdet mellom kjønnene. ( Emblet, Hetland, Libæk, Stenersen, Sveen og Aastad, 2000, s. 59) ” Platon vektlegger i liten grad de biologiske forskjellene mellom mann og kvinne, og oppfatter både intellektuelle evner og praktiske anlegg som uavhengig av disse ulikheter. Dermed gjør han seg som talsmann for likestilling mellom kjønnene. Platon mente også at teoretisk sett så kunne kvinner bli filosofer. ( Leer – Salvesen, Hølen, Eidhamar, 2001, s. 284)


Som tidligere nevnt var Aristoteles Platons viktigste elev. Bildet, ”Skolen i Athen” av Rafael, symboliserer den viktigste forskjellen på de to ulike filosofene. Midt i bildet kan en se
Platon og Aristoteles som snakker sammen slik man ser for seg at lærde diskusjoner foregikk i det gamle Hellas. Platon (idealisten) peker oppover, mot idéverdenen som han mente fantes, mens Aristoteles (realisten) peker nedover, mot det han mente er utgangspunktet for all naturvitenskap. ( Kirkebøe, 2001)

http://www.google.no/search?hl=no&q=Platon+kvinnesyn&meta= (Ned til nr 3)

Ingen kommentarer: